sobota 28. června 2014

Rolky skořicové a pudinkovo ovocné - Výzva The Daring Bakers´

První Výzva Odvážných Pekařů je za mnou. Připravila si ji pro nás Shelley z blogu C Mom Cook, která nás vyzvala, abychom upekli skořicové rolky či jakékoliv jiné, podle daných receptů nebo i jiných.
Kynuté těsto jsem ještě nikdy nedělala a skořici nemám moc ráda, tak jsem se rozhodla zkusit dva druhy. První nekynuté rolky se skořicí, abych si ulehčila práci, ale dodržela aspoň zadání a použila skořici a druhé z kynutého těsta, ale naplněné vanilkovým pudinkem a ovocem.
Na to jak nejsem "buchtová" a "těstová", tak jsem byla spokojená. Těsto bylo nadýchané a měkké a i na skořici začínám měnit názor.
Takže za první výzvu děkuji, protože jinak bych se do kynutého těsta nikdy nepustila a to by byla škoda.




Nekynutí šneci se skořicí (12 kusů):

Těsto:
260g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička soli
1/4 lžičky jedlé sody
60 ml oleje
180 ml podmáslí
115g másla pokojové teploty
150g cukru
1 lžíce skořice

Postup:
Nejprve si smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. Přidáme olej a podmáslí a mícháme a promícháváme dokud nevznikne těsto. Pomoučíme pracovní desku a vytvořenou kouli z těsta vyválíme do tvaru obdélníků. V misce smícháme cukr se skořicí. Na těsto rozetřeme měkké máslo (kupodivu to jde dost dobře a lehce) a poprášíme smíchaným cukrem se skořicí.  Z delší strany začneme rolovat těsto do válce, ale ne moc volně ani ne moc těsně. Vytvořenou roládu rozkrojíme na stejně tlusté plátky, které rozložíme na plech s pečícím papírem.
Předehřejeme troubu na 200 C a necháme péct 20 minut.






Kynutí šneci s pudinkem a ovocem (na 24 kusů, záleží, jak velké je budete dělat, ale těsta je víc než dost):

Těsto:
500- 550 g hladké mouky
200 ml mléka (vlažného)
80g krupicového cukru
70g másla (rozpuštěného a vychladlého)
2 vejce (pokojové teploty)
1 balíček sušeného droždí
1/4 lžičky soli

Náplň:
600 ml mléka
1 a 1/2 sáčku pudinku
6 lžic krupicového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
jahodová zavařenina nebo jakákoliv jiná (množství podle chuti)

Postup:
Droždí, lžíci cukru, 2 lžíce mouky a 3 lžíce mírné ohřátého (vlažného) mléka smícháme a necháme vykynout. Dala jsem kvásku 10 minut. Mezitím si promícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo (ale ať je jen vlažné! ne teplé nebo dokonce horké), vejce pokojové teploty (taky důležitý neopomenout) a mléko.
Teď přijdou na řadu silné ruce nebo hnětací metly šlehače. Těsto by mělo mít tužší konzistenci a nemělo by se lepit. Kdyby se vám to nezdálo, tak přidejte trošku mouky. Jakmile máme z těsta vypracovanou kouli, tak ji jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, 60-90 minut.

Na náplň z mléka, pudinkového prášku, cukru uvaříme hustý pudink podle návodu napsaného na sáčku (ale s menším množstvím mléka, to dá rozum, když má být krém hustší). Vmícháme vanilkový extrakt, zakryjeme fólií a necháme vychladnout.

Vykynuté těsto jsem rozdělila na 2 poloviny, protože ho bylo hodně, ale záleží na vás, jak velké šneky chcete.
Z každé poloviny vyválíme plát obdélníkového tvaru, na který rozetřeme vychladlý pudink a lžící přidáme zavařeninu, kam se nám zachce a hlavně kolik se nám zachce. Z delší strany začneme rolovat těsto do válce, ale ne moc volně ani ne moc těsně. Vytvořenou roládu rozkrojíme na stejně tlusté plátky, které rozložíme na plech s pečícím papírem. Pokládáme s rozestupy, jelikož těsto necháme ještě znovu přikryté vykynout, 30-60 minut při pokojové teplotě.
Poté konečně předehřejeme troubu na 180 C a dáme péct na 20 minut.





3 komentáře:

  1. Wow, your rolls look fantastic!
    Love your photos.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku www.vyhledejrecepty.cz kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 100 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...