úterý 10. června 2014

Čokoladovo-kaštanový dort

První jednopatrový dort na světě (haha). Pět minut přemýšlím jak tohle pojmenovat a nenapadá mě nic jiného kloudného. Smetla jsem koláč, zákusek, buchta, a dokonce padla dobrota a mňamka, tak raději dost a popis to snad vystihne líp.  Těsto je šťavnaté i sedmý den, čokolády je tam víc než dost, kaštanový pyré je dobré i samo o sobě, tak si představte jak to chutná, když spojíte všechno dohromady. Pokud upečete těsta dvě, tak to dort vlastně bude!



Suroviny na formu velikosti 25cm:  
100g másla
100g čokolády
120 ml mléka
120g cukru krupice
70g polohrubé mouky
30g kakaa
30g kokosu
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce

Amaretto nebo rum na pokapání korpusu

350g kaštanového pyré nebo tohohle

150g čokolády
3-4 lžíce mléka

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 C. Formu vymažeme a vyložíme pečícím papírem, pokud používáme formu silikonovou, tak není potřeba ani jedno.
Máslo, čokoládu, mléko a cukr smícháme v hrnci a necháme rozpouštět na mírném ohni. Mícháme do rozpuštění čokolády a následně necháme trochu vychladnout.
Během chladnutí smícháme v míse mouku, kakao, kokos a prášek do pečiva. Přidáme čokoládovou směs a vejce a promícháme. Nalijeme na plech (směs se bude zdát hodně tekutá, ale nebojte) a dáme péct na cca 15 minut. Po vytažení z trouby necháme ještě chladnout tak 5 minut v plechu. Poté přendáme na talíř nebo cokoliv jiného.
Korpus pokapeme Amarettem, rumem, něčím jiným nebo ničím. Záleží na vás. Potřeme kaštanovým pyré.
Polevu si připravíme rozpuštěním čokolády a smícháním s mlékem, aby čokoláda moc neztvrdla.

Dáme ztuhnout do ledničky a můžeme podávat.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...