úterý 17. června 2014

Sorbet z arónie

Sezóna arónie je sice až v polovině léta a na podzim, ale sirup nám už došel, teplo došlo konečně taky, zmrzlina byla tedy jasná volba. Když si o temnoplodci, černém jeřábu čili arónii přečtete, tak se dozvíte, že jejím jezením děláte i něco pro své zdraví, protože obsahuje hodně antioxidantů a vitamínů. Takže, výčitky svědomí nebudou na místě a čím víc ji sníte, tím líp vám bude (u mě tahle omluva funguje).



Suroviny na 1l zmrzliny:
500g arónie (čerstvé, naložené nebo zmražené)
3/4 litru vody
200g medu nebo cukru krystal (či půl medu a půl cukru)
šťáva z 1 citrónu
2 bílky nebo půl sáčku šlehačky z prášku (v tomhle případě budete potřebovat i mléko)


Postup:
Nejprve dáme rozvařit arónii s vodou a medem/cukrem, aby bobule změkly. Jakmile přejde směs varem, vypneme sporák a necháme vychladnout. Přes sítko rozvařenou a vychladlou arónii přecedíme/propasírujeme (abychom se zbavili slupek).
Ušleháme si bílky nebo našleháme šlehačku s mlékem podle návodu. Smícháme s aróniovou šťávou, přidáme citrón a dáme zamrazit do mrazáku na cca 5 hodin.
Pokud si vzpomenete, tak můžete občas promíchat (např. každé 2 hodiny). Sorbet bude hladší a krémovější. Já tentokrát zapomněla a nic se nestalo, krom té námrazy na povrchu, co vidíte na fotkách, ale ta je vinou našeho mrazáku.

Rada na konec: hlavně je důležité rozvařit cukr či med (s vodou), tím zamezíte při mražení vzniku krystalů ledu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...