středa 10. prosince 2014

Italské recepty - Ricciarelli - 3.díl

Další sladkost ze série italských receptů je typická pro nadcházející vánoční čas. Toskánské Ricciarelli jsou měkké sušenky chutnající po marcipánu s typickým popraskaným povrchem a hojně posypané moučkovým cukrem. Tradiční recept pochází z města Siena a datuje se konci 19.století. Vznikl v jednom místním klášteře a protože mniši mají dost času, tak i když příprava není moc složitá, tak se musíte rozhodnout den dopředu, těsto si potřebuje 12 hodin odpočinout. Následné servírování s vin Santo nebo jiným dezertním vínem vám ale čekání vynahradí.




Suroviny na 20 - 30 kusů (záleží na vámi zvolené velikosti):
200g mandlí
190g cukru krystal
3 lžičky vody
25g hladké mouky
1/4 lžičky sušeného droždí
1 bílek
50g moučkového cukru, plus další na posypání
1 lžička vanilkového extraktu nebo mandlového
20 - 30 ks jedlého papíru na podložení každého kousku



Postup:
Nejdříve rozemelte v mixéru mandle se 170g cukru krystal a přesypte do mísy. Zbývající cukr (20g) smíchejte s vodou v malém hrnci a nechte vařit na mírném plameni. Jakmile se rozpuštěný cukr začne lepit na lžíci, tak teplý cukerný sirup přelijeme do mísy s rozmixovanými mandlemi a cukrem. Zamíchejte dřevěnou vařečkou a přisypte prosátou mouku a droždí a promíchejte ještě jednou. Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte alespoň přes noc (12 hodin) odpočinout v pokojové teplotě.
Druhý den vyšlehejte bílek s moučkovým cukrem a nakonec přilijte vanilkový/mandlový extrakt.
Směs, kterou jsme nechali odpočinout rozdělte dřevěnou vařečkou a pomalu zapracujte sníh, otáčivými pohyby zespodu nahoru. Následně začněte hníst rukama. Vypracujte měkčí a kompaktní těsto a vytvarujte váleček o velikosti cca 4,5 cm. Pomocí nože nakrájíme na kolečka cca o tloušťce 1 cm nebo si zvolte sami, jak velké je chcete. Podle tradičního receptu by měl každý kousek vážit 25g. Pracovní plochu si můžete "pomoučit" moučkovým cukrem. Prsty ještě vytvarujte do typického tvaru rýžového zrnka, se zúženými špičatými konci na obou stranách (viz fotky). Každý kousek podložte jedlým papírem, který si nastříháte do požadovaného tvaru nebo já použila koupený již nastřihaný na kolečka (protože jsem líná). Vytvarované ricciarelli naskládejte na plech vyložený pečícím papírem, posypte moučkovým cukrem a dejte péct do předehřáté trouby na 130 C na asi 13 - 20 minut. Musíte je sledovat, že jsou upečené poznáte podle toho, že se na povrchu začnou tvořit trhliny/praskliny, ale i po upečení by měly zůstat světlé barvy. Nechte vychladnout na mřížce a můžete podávat.




2 komentáře:

  1. Toto vypadá hodně lákavě a ani ne moc složitě... jenom teda netuším, kde se kupuje jedlý papír? Bez něho by to nejspíš nešlo, že?

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, určitě šlo, neměly by se přilepit, pokud použiješ pečící papír :) já ho kupovala v Rakousku v samošce Hofer, ale na netu je plno odkazů a nebo si skoč do náboženských potřeb, pro hostie :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...