neděle 5. října 2014

Sněhové pusinky/ mini Pavlova

Léto je fuč a s ním i pěkné počasí, tak je potřeba si náladu zlepšit něčím sladkým a lehkým. Ať ale neupadnu do deprese, že bude zpátky za taak dlouho, chtělo to něco, co připomíná další oblíbené roční období a to zimu. Sněhové pusinky, meringue nebo v tomhle případě ve verzi mini Pavlova. Názvu plno, ale všechny spojuje, že pusinky jsou zvenčí pevné, uvnitř měkké a na jazyku se rozplývající. K tomu hora šlehačky a ovoce dle sezóny nebo nálady (i když tentokrát mražené).
Jen pro ujasnění nejedná se o původní recept na dezert Pavlova, protože do toho se přidává ještě kukuřičný škrob a vinný ocet. Pusinky jsem si ale potřebovala vyzkoušet (jak jinak než kvůli cupcakům) a takhle zmizely během pěti minut.




Suroviny na 10-20 kusů podle zvolené velikosti (cca 5 porcí):
2 bílky
110g moučkového cukru
špetka soli
pár kapek citrónu

100g rybízu nebo ovoce podle chuti
250 ml smetany na šlehání

Postup:
Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli, cca 5 minut. Poté postupně do bílků přisypáváme prosátý moučkový cukr (nejlépe uskladněný s vyškrábanými vanilkovými lusky) a zakápneme tak 5 kapkami citrónu, který dodá lesk. Šleháme dalších 5 minut, až je sníh lesklý a tuhý, tvoří špičky a drží pěkně tvar.
Plech si vyložíme pečícím papírem a na pomoc si vezme potravinářský sáček a ozdobnou koncovku nebo dvě lžíce. Vytvarované pusinky dáme péct do předehřáté trouby na 100 C na 70 minut. Po uplynutí této doby necháme pusinky ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky ještě dosušit. Na minimálně 10 minut nebo klidně i do úplného vychladnutí. Fajn je, že vydrží i pět dní a nemusíte je ani skladovat ve vzduchotěsné nádobě, i když je to všude doporučovaný.



Mezitím nebo druhý/třetí/čtvrtý/pátý den, vyšleháme studenou (vytaženou z ledničky) smetanu na šlehání. Namažeme na pusinky, posypeme ovocem a ještě třemi až pěti rozmačkanými pusinkami. A voilá.






2 komentáře:

  1. Á, tak to vypadá hodně lákavě. :)

    http://thelisbeth.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...