čtvrtek 22. ledna 2015

Lotrinský koláč/quiche lorraine

S novým rokem, nové výzvy a protože jsme možná ještě z prosince přejedení sladkého, tak jsem se rozhodla na blogu zveřejňovat i recepty na slané dobroty (a taky proto, abych z těch cupcaků nezblbla). První z nich bude recept na Lotrinský koláč, nebo-li dobře známý quiche. Je celkem jednoduchý, nejtěžší je na začátku vypracovat křehké těsto. Jinak má koláč výraznou chuť a i vzhledem k ingrediencím jako slanina, smetana a sýr dobře zasytí. Tyhle suroviny jsou základní, ale jinak se dají samozřejmě obměňovat podle chuti. Od Ježíška jsem dostala kuchařku Slané pečení z edice Apetitu, tak jsem se inspirovala receptem od tam, ale něco málo jsem pozměnila, jinak bych to sem ani nedávala.




Suroviny na koláč o průměru 25 cm:
280g hladké mouky
140g másla z ledničky
špetka soli

100g sušené uzené slaniny
300g šalotky nebo cibule
200g pórku
2 vejce
250 ml smetany na šlehání
70g krémového sýra typu lučina
100 g čedaru nebo ementálu
sůl, pepř, chilli paprička

Postup:
Z mouky, másla a soli vypracujeme těsto, Ze začátku se to může zdát nemožné, ale s trochou síly se to povede. Z těsta vytvarujeme kouli,kterou zabalíme do potravinové fólie nebo obalu od másla a dáme aspoň na 30 minut chladit do ledničky. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučněné ploše nebo ze zkušeností radím spíše vyválet mezi dvěma mírně pomoučněnými pečícími papíry. Nic se nelepí a těsto se i líp válí. Přeneseme do vymazané formy. (Pokud někdo neví, co to znamená a že jich znám hodně, tak: nejdříve kouskem másla potřeme formu, následně pomoučíme moukou a přebývající mouku vyklepe a vyhodíme). Teď je naším úkolem těsto zatlačit k okrajům tak, aby kopírovalo formu. Nejlepší je si z těsta nožem vykrojit kruh o trochu větším obvodu než je velikost formy a ze zbytku těsta vyválet dlouhý pruh a ten použít na zdvihnutý okraj koláče. Nezapomene dno těsta propíchat vidličkou. Dáme ještě jednou na 30 minut chladit a následně dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C na 20-25 minut.
Mezitím si na pánvi opečeme slaninu nakrájenou na kousky. Trvá to cca 5 minut. Následně přidáme nakrájenou cibuli a 10-15 minut za občasného promíchání na středním plameni necháme cibuli změknout.
V míse si prošleháme vejce, smetanu, polovinu množství nastrouhaného sýra a krémový sýr. Osolíme, opepříme, popřípadě přidáme i nakrájenou chilli papričku. Směs ze slaniny a cibule naneseme na upečené těsto a zalijeme tekutou směsí. Posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra a dáme péct na 170 °C na 20-30 minut. Necháme ve formě vychladnout a můžeme podávat.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...