čtvrtek 29. ledna 2015

Italské recepty - Chiacchiere - 5.díl

Chiacchiere, lattughe, cenci, donzelle, bugie... ve výčtu názvu bych mohla ještě dlouho pokračovat, záleží v jaké oblasti Itálie si je dáte. I z toho důvodu nemám tušení a ani jsem nikde z důvěryhodného zdroje nevyčetla, odkud původní recept je. Jelikož je ale období masopustu a chicchiere jsou typickou sladkostí oslav karnevalu v Itálii, rozhodla jsem se recept zařadit.
Je to obdoba českých božích milostí. Receptů je ovšem bezpočet, někdo používá jen žloutky, někdo vejce celá, někdo přidává prášek do pečiva, někdo sušené droždí, někdo ani jedno,.... Tenhle recept je osvědčený u nás doma a zatím nikdo nikdy nenamítal. Možná se Vám bude zdát, že je jich strašně moc, ale nakonec je sníte jako popcorn v kině, ani o tom nebude vědět.




Suroviny na cca 80 kusů:
500g hladké mouky
špetka soli
20g cukru moučka (ideálně skladovaného s vanilkovými lusky)
3 vejce pokojové teploty
50g másla pokojové teploty
3-4 lžíce grappy, rumu nebo jiného alkoholu
1 lžíce octu

moučkový cukr na posypání
slunečnicový olej na smažení

Postup:
Ze všech surovin zpracujeme na vále/pracovní desce hladké těsto elastické konzistence. Potrvá to cca 10 minut. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a dáme do ledničky odpočinout na 1-2 hodiny.
Poté těsto vyválíme na tenký plát, cca 3 mm. Nejlépe se to dělá na strojku na těstoviny (viz fotka). Tvary z těsta vykrajujeme buď tvořítky nebo pomocí ozdobného rádélka.
Smažíme v oleji na 170-180°C z obou stran dozlatova. Po usmažení necháme odkapat na ubrousku, aby se vsákl přebytečný tuk. Ještě teplé posypeme moučkovým cukrem.
Nejlepší jsou ještě teplé.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...