Jsou nedílnou součástí mnoha receptů, včetně tiramisu, dezertu zuppa inglese, dortu Charlotta,... ale můžete si na nich pochutnat jen tak nebo si je namáčet do kávy.
Suroviny na 3 plechy:
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
125g cukru krystal
50g škrobu (např. solamyl)
100g hladké mouky
moučkový cukr na posypání
Postup:
Nejprve si z bílků, 2/3 cukru a prosátého solamylu vyšleháme tuhý sníh.
Ve druhé misce ušleháme žloutky se zbývajícím cukrem. Tuto směs spojíme s vyšlehanými bílky pomocí gumové stěrky, aby bílky zůstaly nadýchané. Nakonec přisypeme mouku a tu také zapracujeme jen stěrkou a co nejkratší dobu.
Těstem naplníme cukrářský sáček s kulatou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme podlouhlé piškoty s rozšířenými konci. Do tvaru čokoládových kočičích jazýčků nebo podle vlastního uvážení. Před vložením do rozehřáté trouby na 180 C posypeme piškoty prosátým moučkovým cukrem. Pečeme asi 8 minut.
V uzavřené krabičce vám vydrží i tři týdny, pokud je dřív nesníte.
Žádné komentáře:
Okomentovat