středa 19. listopadu 2014

Italské recepty - Piškoty Savoiardi - 2.díl

Další jednoduchý recept ze série italských receptů. Jak už název napovídá, tak piškoty Savoiardi mají svůj původ v Piemontu. Poprvé byly prý upečeny již v pozdním středověku kuchařem/pekařem z dvora Amedea VI di Savoia pro příchozí návštěvu členů francouzské královské rodiny. Vzhledem k úspěchu jaký měly, byly jako forma díku pojmenovány po hostiteli a jeho rodině a odtud ten název. Říká se jim také biscotti al cucchiaio, nebo v anglicky mluvících zemích se dají najít jako lady fingers.
Jsou nedílnou součástí mnoha receptů, včetně tiramisu, dezertu zuppa inglese, dortu Charlotta,... ale můžete si na nich pochutnat jen tak nebo si je namáčet do kávy.



Suroviny na 3 plechy:
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
125g cukru krystal
50g škrobu (např. solamyl)
100g hladké mouky
moučkový cukr na posypání


Postup:
Nejprve si z bílků, 2/3 cukru a prosátého solamylu vyšleháme tuhý sníh.
Ve druhé misce ušleháme žloutky se zbývajícím cukrem. Tuto směs spojíme s vyšlehanými bílky pomocí gumové stěrky, aby bílky zůstaly nadýchané. Nakonec přisypeme mouku a tu také zapracujeme jen stěrkou a co nejkratší dobu.
Těstem naplníme cukrářský sáček s kulatou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme podlouhlé piškoty s rozšířenými konci. Do tvaru čokoládových kočičích jazýčků nebo podle vlastního uvážení. Před vložením do rozehřáté trouby na 180 C posypeme piškoty prosátým moučkovým cukrem. Pečeme asi 8 minut.

V uzavřené krabičce vám vydrží i tři týdny, pokud je dřív nesníte.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...