čtvrtek 29. května 2014

Cupcakes z řepy s krémem z pomazánkového másla

Dnům experimentování není konec.
Víkend jsem mimo jiné strávila trháním bezu (na bezvadnou limonádu), kandováním květů (aspoň už vím, že vajgélie je krásná a jedna z mála věcí, co u nás na zahradě květe, ale rozhodě se nehodí na kandování, sedmikrásky jsou na druhou stranu ideální) a především jsem pekla cupcaky z řepy. Já v nich cítila hodně čokoládu, máma řepu a táta si myslel, že jsou z mrkve. Shrnula bych to tím, že řepa v nich cítit aspoň trochu je, konzistence je hutnější a jsou syté, takže vám bude stačit i jeden či dva (v čemž vidím výhodu). Dají se upéct i bez mouky, když místo ní použijete namleté mandle.
A když už byly volby do Evropského parlamentu, tak krém byl z pomazánkového másla.





Suroviny na 12 kusů nebo 24 malých:
původní recept zde
Na prvním místě v závorce uvádím z čeho jsem je pekla já a na druhém, co bylo napsané v původním receptu.

50g másla (kakaové/kokosové,...)
100g čokolády
200g oloupané řepy
3 vejce
75g cukru (krystal/kokosového)
půl lžičky vanilkového extraktu
100g mouky (polohrubé/mandlové)
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžíce kakaa
trošku soli

Krém:
200g pomazánkového másla
50-60g moučkového cukru (záleží na chuti)
100ml smetany na šlehání


Postup:
Nejdříve necháme rozpustit čokoládu s tukem ve vodní lázni.
Mezitím si nastrouháme červenou řepu nadrobno.
V jedné míse rozšleháme vejce, cukr a extrakt. Do vzniklé směsi přilijeme rozpuštěnou (mírně zchladlou) čokoládu a smícháme dohromady.
Ve druhé míse prosejeme zbylé sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl) a přisypeme do tekuté směsi, nakonec přidáme nastrouhanou řepu. Všechno promícháme nejlépe gumovou stěrkou, naplníme košíčky do 2/3 a dáme péct do předehřáté trouby na 175 C na cca 20 minut.

Krém si připravíme rozšleháním pomazánkového másla s cukrem a následným přidáním a dalším šleháním smetany. Jen dávejte pozor na přešlehání, pokud začne směs žloutnout, tak toho hned nechte.
Dáme vychladit do ledničky na pár hodin a ozdobíme vychladlé cupcaky.



P.S. Nezdobte a nefoťte, když v sobě máte dvě skleničky rybízového vína.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...