Je to obdoba českých božích milostí. Receptů je ovšem bezpočet, někdo používá jen žloutky, někdo vejce celá, někdo přidává prášek do pečiva, někdo sušené droždí, někdo ani jedno,.... Tenhle recept je osvědčený u nás doma a zatím nikdo nikdy nenamítal. Možná se Vám bude zdát, že je jich strašně moc, ale nakonec je sníte jako popcorn v kině, ani o tom nebude vědět.
Suroviny na cca 80 kusů:
500g hladké mouky
špetka soli
20g cukru moučka (ideálně skladovaného s vanilkovými lusky)
3 vejce pokojové teploty
50g másla pokojové teploty
3-4 lžíce grappy, rumu nebo jiného alkoholu
1 lžíce octu
moučkový cukr na posypání
slunečnicový olej na smažení
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme na vále/pracovní desce hladké těsto elastické konzistence. Potrvá to cca 10 minut. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a dáme do ledničky odpočinout na 1-2 hodiny.
Poté těsto vyválíme na tenký plát, cca 3 mm. Nejlépe se to dělá na strojku na těstoviny (viz fotka). Tvary z těsta vykrajujeme buď tvořítky nebo pomocí ozdobného rádélka.
Smažíme v oleji na 170-180°C z obou stran dozlatova. Po usmažení necháme odkapat na ubrousku, aby se vsákl přebytečný tuk. Ještě teplé posypeme moučkovým cukrem.
Nejlepší jsou ještě teplé.
Žádné komentáře:
Okomentovat