úterý 27. ledna 2015

Esterházy dort - Výzva The Daring Bakers'

Další výzvou odvážných pekařů byl Esterházy dort. Věděla jsem, že to nebude šálek mého čaje. Nesnáším bílou citrónovou polevu, podle mě se nehodí na nic a už vůbec ne na něco extra sladkýho. Podle postupu a seznamu surovin se zda příprava i ještě složitější než je, tak to taky moc nepřidalo. Času to taky zabere celkem dost, ale konečný výsledek nebyl tak špatný. Pět vrstev oříškovo-sněhového těsta se žloutkovo-máslovo-oříškovým krémem, politých polevou a ozdobený čokoládou do vzoru pavučiny. Osobně bych to vylepšila větším množstvím meruňkové marmelády, která by přidala na pikantnosti, když je zbytek tak sladký. Namazala bych ji na víc vrstev a na polevu bych se vykašlala úplně. Ale výzva je výzva, recept uvádím původní, akorát v polovičním množství.



Suroviny na 5-6 porcí:
Na těsto:
6 bílků
125g cukru krupice
125g nasekaných lískových oříšků
40g hladké mouky

Na krém:
6 žloutků
125g cukru krupice
150g másla pokojové teploty
75g nasekaných lískových oříšků

Na meruňkové glazé:
30g meruňkového džemu
lžičku vody

Na bílou polevu:
150g moučkového cukru
5 ml slunečnicového oleje
10 ml citrónové šťávy
20 ml horké vody

Na čokoládovou polevu:
25g hořké čokolády
čtvrt-1/2 lžičky oleje

50g nasekaných lískových oříšků

Postup:
Nejprve si opražíme oříšky, buď na pánvi na sucho a nebo je na pekáčku strčíme do trouby na 180°C na cca 5-10 minut. Dávejte pozor, dlouhé se zdá, že se nic neděje a pak se ve chvilce spálí.
Díky opražení se rozvine jejich aroma, tak to stojí za tu práci.
Necháme vychladnout. Pokud chceme můžeme je ještě vlažné oloupat, jde to lehce.
Rozmixujeme/nasekáme na malé kousky a nebo kdo chce, tak může i na moučku.
Na konečné ozdobení jsou estetičtější větší kousky, ale každý podle svého.

Vrstvy těsta si připravíme tak, že vyšleháme bílky s cukrem na tuhý sníh, cca 5 minut šlehání. Otáčky šlehače snížíme na minimum a přisypeme nasekané oříšky smíchané s moukou. Úkolem bylo vytvořit 5 vrstev, takže z každé pětiny těsta vytvoříme na plechu vyloženým pečícím papírem kolo o průměru cca 10-15 cm. Dělala jsme je pomocí lžičky, víc není potřeba a protože jsem pekla menší verzi, tak se mi na plech vlezla kola dvě. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C na 14 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout, ovšem! ještě vlažné je z pečícího papíru odstraníme (jinak se to nepovede a je potřeba znovu plech vložit na chvíli do trouby a pomocí utěrky vymáchané v horké vodě těsto sloupnout).

Krém je potřeba vařit ve vodní lázni. Žloutky si tedy s cukrem vyšleháme v menším hrnci, který následně vložíme do většího, ve kterém se vaří voda. Dno menšího hrnce by se nemělo bublající vody dotýkat. Vaříme cca 15 minut, každé 2-3 minuty dřevěnou vařečkou zamícháme. Necháme vychladnout. Máslo pokojové teploty vyšleháme do bíle a nadýchané konzistence, cca 2 minuty a přidáme do vychladlé směsi žloutků s cukrem. Přisypeme nasekané oříšky a zamícháme.

Připraveným krémem namažeme upečené vrstvy těsta, které skládáme jednu na druhou. Poslední vrstvu nemažeme. Dáme do ledničky na hodinu vychladnout.

Dalším krokem je meruňkové glazé. To si nachystáme rozehřátím džemu s vodou, necháme probublat a zhoustnout. Namažeme v tenké vrstvě na dort a dáme znovu vychladnout.

Předposlední úkol je příprava bílé polevy. Spočívá v zamíchání všech přísad: moučkového cukru, oleje, citrónové šťávy a horké vody, té přidáme jen kolik je potřeba, aby nebyla poleva moc tekutá.

Nakonec rozehřejeme čokoládu s olejem a pomocí zdobícího sáčku vytvoříme dekoraci. Buď spirálu nebo nastříkáme soustředné kruhy a čokoládu párátkem nebo špejlí protáhneme od okraje ke středu a na střídačku naopak (od středu k okraji). Boky dortu posypeme nasekanými oříšky a dáme odležet. Druhej a třetí den je dort mnohem lepší než první.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...