čtvrtek 2. července 2015

Slaný karamel

Sladko-slaným kombinacím jsem na chuť ještě nepřišla. Ale možná je čas toto stanovisko přehodnotit (a příště si někde objednám lahůdku typu kuřecí prso s broskví zalité smetanou, haha). Až ochutnáte, pochopíte. Sůl v tomto případě zvýrazní karamelovou chuť a srazí trochu sladkost.
Recept mám z knížky Sladká kuchařka od Cupcake Jemmy, ale zase s pár dodatky. Dívala jsem se i po jiných návodech a receptech a v tomto není máslo. Utěšuju se, že je tahle verze aspoň méně tučná a nezdravá, protože hrozí závislost a využití je nesmírné. Můžete ho použít do krému (na cupcakes samozřejmě), namazat na palačinky, jako náplň do pralinek, na zmrzlinu,... ale já na něho nejradši chodím v noci s lžičkou (pěkně velkou).



Suroviny na 300 ml:
250ml smetany ke šlehání (aspoň 31%)
1 lžička vanilkového extraktu
220g cukru krupice
1-2 lžičky soli (himalájská, mořská,...)

Postup:
Smetanu a vanilkový extrakt pomalu zahřejeme v menším kastrůlku na nízkém plameni (nenechat dojít k varu). Mezitím dáme rozpustit a rozehřát cukr na střední plamen (jsem opatrná) ve větším hrnci (aby vrstva cukru byla rovnoměrná a jen několik milimetrů) a se silnějším dnem, nemícháme! Maximálně můžeme silikonovou stěrkou otřít cukr z okraje kastrůlku, aby nezůstal nerozpuštěn. Necháme vařit a bublat 5-8 minut, nebo dokud nevznikne karamel zlatohnědé barvy nebo pokud máte radši výraznější chuť karamelu, tak i do tmavšího odstínu. Jen opatrně, protože mezi dobrým a spáleným karamelem je to otázka pár sekund. Stáhneme z plamene a postupně přiléváme zahřátou smetanu za stálého míchání! Nelekněte se, bude to syčet, bublat a možná se začnou tvořit hrudky. Dáváme pozor, protože je to strašně horký a nepřestáváme míchat. Kdyby se hrudky nerozpouštěly, tak vrátíme na plotnu a zahřejeme na nízkém plameni a pokračujeme v míchání. Necháme chvíli vychladnout a přisypeme sůl. Přelijeme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...