středa 2. dubna 2014

Mandlovo-pomerančové cupcakes

Konečně je jaro! 
Všechno kvete, tak jsme se rozhodli jet o víkendu do Hustopečí na třetí ročník Slavností mandloní a vína. Jelikož se dalo soutěžit o řád Zlaté mandle za nejlepší mandlový recept a nám se nechtělo platit za mandlovo-kávový likér, samozřejmá výhra, tak jsem se přihlásila. 
Ve chvíli, kdy jsem viděla množství přihlášených receptů, tak nadšení opadlo a vtípky o tom, že se určitě umístím, protože se nikdo jiný nepřihlásí, utichly. Po kratším přemlouvání jsme na vyhlášení výsledků vyčkali a překvapivě se vyplatilo. Cupcakes se umístily a to na mém oblíbeném 3.místě! Lepší to být nemohlo, zvlášť když je trojka moje oblíbené číslo a byl to třetí ročník, že jo. Ani první místo by mě tak nepotěšilo, no kecám, ale překvapená a ráda jsem byla.
Endorfiny z vítězství a slávy mi asi zamlžily mozek a tak jsem se rozhodla sdílet svou radost z pečení, upravování receptů, zdobení a focení prostřednictvím blogu. Už dost řečí, zkuste si je radši upéct.



Suroviny na 10 kusů o průměru 5 cm:
80g změklého másla 
80g krupicového cukru
1 vejce
80g hladké mouky
3 lžíce mandlové mouky  
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1/2 pomeranče (šťáva i nastrouhaná kůra z něj)

Náplň:
kandovaná pomerančová kůra (dle chuti)
šťáva z pomeranče (zbylá polovina)
2 lžíce cukru

Krém:
2 dcl mléka
1 žloutek
2 lžíce cukru 
1/2 vanilkového lusku
1 lžíce škrobu (bramborový, kukuřičný, tapiokový, záleží na vás)

Postup:
Předehřejeme troubu na 175°C. Pokud pečete v silikonových formičkách, tak nemusíte ani formu na cupcakes vykládat papírovými košíčky, které se na těsto stejnak přilepí a při jezení se ochudíte o drobečky a to je škoda.
Na těsto nejprve našleháme máslo s cukrem, až do zbělání. Přidáme vejce.
Ve druhé misce prosejeme přes sítko hladkou mouku s práškem do pečiva, nakonec přisypeme mandlovou mouku, sůl a nastrouhanou kůru z pomeranče. 
Do směsi našlehaného másla s cukrem a vejcem postupně přisypáváme směs mouky, střídavě s vymačkanou pomerančovou šťávou. Za stálého šlehání na nižší obrátky, ať nemáte mouku všude kolem.
Těstem plníme formu či papírové košíčky, tak do 2/3, protože těsto nabude objem a těšíme se. Pečeme asi 15 minut. Každá trouba peče jinak a ta má například v pravém zadním rohu víc, takže ten poslední košíček neplním. Zkušenost a pár spalených a druhá polovina nedopečených výrobků vás naučí. Pro kontrolu vezměte špejli a do jednoho či více píchněte, pokud se na špejli nic nelepí, tak vytáhněte plech a nechte zchladnout. 

Na přípravu krému nejdříve dáme vařit mléko, které necháme projít varem s vyškrábaným vnitřkem vanilkového lusku. Necháme zchladit na 80°C. Řekla mi to už dávno máma a protože jí nemá cenu odporovat, tak si vezměte na pomoc teploměr. Mezitím ve vodní lázni vyšleháme žloutek s cukrem doběla. Stále nad bublajícím hrncem přiléváme postupně mléko (nikdy NE naopak) a přimícháváme lžičku škrobu a mícháme a mícháme až do zhoustnutí.

Jakmile je napečeno a vychlazeno, tak vydlabeme do cupcaků otvor (zatím se mi nejvíc osvědčil tupý konec vařečky). Naplníme kandovanou kůrou a zalijeme rozehřátou a zredukovanou pomerančovou šťávou promíchanou s cukrem.

Nazdobíme podle fantazie a chutě a tradá! Radím si dát minimálně jeden za vynaloženou práci.




P.S. pokud se Vám nechce dělat s pravým vanilkovým krémem, tak si ušetřete práci a dejte vařit vanilkový puding z menšího množství mléka a poté přišlehejte máslo. Rozdíl většina nepozná a nebude vás mrzet, když někdo řekne: hmm, ten puding je nějakej lepší...čím to je?

2 komentáře:

  1. jarooo!:)
    s pomerančovou šťávou peče teďko hodně lidiček, já se toho tak nějak bojím :P a vanilkový puding miluju ! :D

    OdpovědětVymazat
  2. určitě nemáš proč :) já už zkoušela všechno možný a s pomerančovou šťávou problém nikdy nebyl :)
    tak to s vanilkovým krémem neztrácej čas a u pudingu je dobrý, že drží tvar :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...